Bonarda La Esperanza 2018

EL ENEMIGO

Bonarda La Esperanza
2018

Code produit
810661
Conditionnement
12 x 750ml
Type d'approvisionnement
Open
Statut
Disponible
Type de produit
Vin tranquille
Pays
Argentine
Désignation réglementée
Indication géographique (IG)
Région
Mendoza
Sous-région
San Martin
Cépage(s)
Bonarda 100 %
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Fermeture
Liège
Site web du producteur

Information sur le domaine

El Enemigo signifie « l’ennemi ». Ce nom reconnaît qu’à la fin d’un périple, nous ne nous souvenons que d’une seule bataille, celle que nous avons menée contre nous-mêmes, l’ennemi originel. C’est cette bataille qui nous définit. Les vins d’El Enemigo se veulent un hommage à ces combats intérieurs qui contribuent à forger notre personnalité. Ils sont le fruit de la collaboration d’un vinificateur, Alejandro Vigil, et d’une historienne, Adrianna Catena. Ils...

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Élaboration du produit

Wild yeast, max. temp. 82° F / 28º C for 15 days, with 25 days of maceration. Aged for 12 months in a 100 year old foudre.

Revues de presse

James Suckling

- 94 points -

Mai 2021 (Millésime 2018)

Blackberry, red-plum and graphite on the nose, as well as herbal and smoky notes. It’s medium-to full-bodied with firm tannins. Fleshy texture on the palate with structure and a ink-like feel. Savory finish. Hints of chocolate at the end. Try after 2023.

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Descorchados

- 94 points -

2021 (Millésime 2018)

La Esperanza is part of winemaker Alejandro Vigil's attempt to restore importance to the old bonarda vines that are planted in eastern Mendoza. Under the shadow of Uco or Luján de Cuyo, this is a warm area with generous soils that yield large quantities of grapes. But by managing the vineyard, restricting volumes, and harvesting earlier, they can obtain bonarda like this one, with a firm tannic structure and tense acidity as well as the variety’s classic lush and generous black fruit flavors. 

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Wine Advocate

- 93 points -

Mars 2021 (Millésime 2018)

The unusually pale and aromatic 2018 Bonarda Single Vineyard La Esperanza was produced with grapes from San Martín in the east of Mendoza on deep, sandy and clay soils that seem to deliver great finesse. It's only 13.5% alcohol and with very good freshness, to the point that it made it feel a bit like Pinot Noir. It's floral and expressive, elegant and soft, with some developed flavors and aromas. It's juicy, long and nicely textured with very round tannins. Quite surprising, awesome even! 6,200 bottles were filled in June 2019 after 12 months in an ancient oak foudre.

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