Grand Cru Brut Millésime 2012

HENRI BILLIOT

Grand Cru Brut Millésime
2012

Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Champagne
Sous-région
Montagne de Reims
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Pinot Noir
Chardonnay
Couleur
Blanc
Site web du producteur

Information sur le domaine

La maison Champagne Henri Billiot appartient à Serge Billiot et à sa fille Laetitia et elle est exploitée par ces derniers. Les vignobles appartiennent à la famille depuis le début du 20e siècle. Pendant qu’il pressait des raisins pour les maisons Mumm et Moët & Chandon, l’arrière-grand-père de Serge, Louis Billiot, a décidé d’embouteiller certains de ses propres vins. Henri Billiot (le père de Serge) a fondé la maison Champagne H.Billiot et fils après avoir hérité des...

Consultez la page de HENRI BILLIOT pour plus d’information

Revues de presse

Wine Spectator

- 92 points -

2016 (Millésime 2009)

A finely meshed Champagne, offering pastry cream, pineapple, candied kumquat and toasted almond notes married to a firm backbone of racy acidity, with a creamy mousse. The mouthwatering finish is long and well-spiced. Disgorged June 2015. Drink now through 2027.

Voir la revue de presse détaillée
Vinous

- 92 points -

Novembre 2020

The 2013 Brut Vintage presents a decidedly ripe, almost exotic, expression of the year. Ample, full-bodied and luscious, the Brut Vintage showcases all of the exuberance Ambonnay is so well-known for. The blend is 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay, done in stainless steel, with no malolactic fermentation.

Voir la revue de presse détaillée
Jeb Dunnuck

- 91 points -

Novembre 2022 (Millésime 2014)

The 2014 Champagne Millésime Brut is more restrained and pure, with fresh white flowers, croissant dough, and marzipan. The palate is zippy and persistent, with a chalky texture and notes of Meyer lemon as well as orange rind. A bit of savoriness with its salinity comes through and makes for a food friendly expression in the range. 

Voir la revue de presse détaillée
Jeb Dunnuck

- 91 points -

Audrey Frick, Novembre 202 (Millésime 2015)

The nose of the 2015 Champagne Millésime Brut is confected and sunny, although it keeps a fresh fruit profile without oxidation, offering notes of preserved strawberry, fresh pressed roses, and grapefruit. The palate is more open knit that the previous two vintages and is the most approachable for drinking now. It is flush with fresh raspberry, salted citrus, and a floral profile continuing through the end. Drink over the next 10 to 15 years.

Voir la revue de presse détaillée
Vinous

91+

Décembre 2016

Billiot's 2012 Brut Millésimé is a big, powerful wine that captures the natural intensity of Ambonnay. Even so, the 2012 is raw, tightly wound and in need of cellaring despite its considerable appeal and potential. There is no shortage of intensity to the dry, bracing finish. The blend is 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay. Dosage is 6 grams per liter. Disgorged: June 2016.

Voir la revue de presse détaillée