Riesling Erdener Treppchen Spatlese 2016

MAX FERDINAND RICHTER

Riesling Erdener Treppchen Spatlese
2016

Pays
Allemagne
Désignation réglementée
QmP ou Prädikatswein
Région
Mosel
Cépage(s)
Riesling 100 %
Couleur
Blanc
Sucre
Demi-sec
Site web du producteur

Information sur le domaine

Le domaine Max Ferdinand Richter possède une longue et riche histoire. Le domaine est la propriété de la famille Richter depuis plus de 300 ans. De style baroque, la maison familiale construite en 1774 est toujours debout! En 1975, Dirk Marx Ferd. Richter, diplômé en économie, a rejoint l’entreprise et est maintenant devenu le « visage » du domaine. Avec 13,7 hectares de terres et une production annuelle de 10 500 caisses, Max Ferd. Richter est l’un des producteurs de riesling les...

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Revues de presse

Mosel Fine Wines

- 93 points -

Août 2019

The 2018er Erdener Treppchen Riesling Spätlese was harvested at a f ull 94° Oechsle in the prime (“dark red”) Busslay sector of the vineyard, and was fermented down to sweet levels of residual sugar (85 g/l). It offers a gorgeous nose of white peach, fine herbs, floral elements and smoke. The wine develops the gorgeous juiciness of an old-style “drinking Auslese” with orchard fruits, whipped sour cream and a nice kick of zest on the palate and leaves one with plenty of mouthwatering fruits in the long and playful finish.

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Mosel Fine Wines

- 92 points -

Août 2018

The 2017er Erdener Treppchen Spätlese is made from fruit harvested at 90° Oechsle in the prime Busslay sector of the vineyard. This is still quite reductive at first and only gradually reveals some superbly complex scents of yellow peach, mirabelle, a hint of apricot, earthy spices and smoke. The wine proves intense and concentrated on the palate, where the initial touch of sweetness adds to the smoothness and delicacy of the structure. The finish is nicely long and complex. This rich expression of a Spätlese only needs a decade to fully blossom.

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Vinous

- 91 points -

David Schildknecht, Janvier 2018 (Millésime 2016)

Orange and pineapple are tinged with sage and sassafras on a site-typical nose that anticipates the zest, pungency and sap exhibited on a palate whose glycerol-richness and creaminess point toward the influence of a bit of botrytis. The lusciously lingering finish displays admirable clarity and ample primary juiciness, along with intriguingly site-typical smokiness and crushed stone suffusion. 

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