Ribera del Duero 2020

AALTO

Ribera del Duero
2020

Pays
Espagne
Désignation réglementée
Denominación de origen calificada (DOC)
Région
Castille Léon
Cépage(s)
Tempranillo 100 %
Couleur
Rouge
Site web du producteur

Information sur le domaine

En tant que fils d'un ouvrier de chai, l'ascension de Mariano García à la tête de Vega Sicilia constituait un exploit incroyable. Alors que l’aide d'un autre dégustateur était nécessaire dans le cadre d'une dégustation à l'aveugle, Mario, encore adolescent, est abouti par hasard dans le bureau du vigneron. De tous les dégustateurs, il était le seul à pouvoir nommer les deux vins de la dégustation qui étaient identiques. Ses talents ont été immédiatement mis à profit et à 24...

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Revues de presse

Vinous

- 94 points -

Septembre 2023 (Millésime 2021)

The 2021 Aalto is a 100% Tempranillo from Ribera del Duero and was aged for up to two years in French and American barrels. Garnet-red with a purple sheen. Cedar and vanilla lead the nose, followed by blackcurrant, blackberry and subtle herbal notes in the background. The palate is indulgent and creamy, with a classic 'reserva' profile but distinctively light on its feet for a Ribera del Duero wine. The 2021 Aalto is a long-lasting, juicy, subtly chalky red.

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Wine Advocate

- 94 points -

Luis Gutiérrez, Janvier 2023 (Millésime 2020)

The nose of the red 2020 Aalto comes blasting with tons of toasted oak, spice, smoke and more toast, ripe berries and a luxurious creaminess like the finest modern wines from the turn of the century. This is predictable but exactly what their customers are looking for, with ripe berries, generous oak and a velvety palate with volume, soft tannins and mellow acidity. It matured in French and American oak barrels for 18 months. Some things never change.

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James Suckling

- 93 points -

Octobre 2022 (Millésime 2020)

Fine spice and vanilla to the blackberries, mussels, sandalwood, minerals, black walnuts and dark chocolate. Quite well-judged and balanced on the palate, showing a mid-palate that is about freshness, fruit and fluidity, together with tight, nicely grippy tannins. Juicy, chewy and long. Drinkable now, but better from 2024. 

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