Bâtard-Montrachet Grand cru  2014

FAIVELEY

Bâtard-Montrachet Grand cru
2014

  • HVe3
  • Durable
  • En conversion
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Côte de Beaune
Appellation
Bâtard-Montrachet
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Chardonnay 100 %
Couleur
Blanc
Site web du producteur

Information sur le domaine

Fondé en 1825, le domaine Faiveley constitue une véritable entreprise familiale depuis de nombreuses générations. Les vins exceptionnels produits par la famille Faiveley représentent le fruit d’un profond respect pour l’environnement et d’un grand souci du détail, et ce, dans tous les aspects du processus de vinification. Le domaine Faiveley est situé en France, au cœur de la Bourgogne viticole, entre Dijon et Beaune, à Nuits-Saint-Georges. Historiquement établie dans la...

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Revues de presse

Wine Spectator

- 95 points -

Septembre 2016 (Millésime 2014)

This is expressive, its pastry- and toast-tinged peach, lemon and spice flavors set against a creamy texture. The firm structure emerges on the finish, which is long and evokes stony, mineral elements.

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Vinous

93+ Points

Stephen Tanzer, Septembre 2016

Pale, bright yellow. Deep, ripe aromas of peach flesh, flowers and vanillin oak. Broad, ripe, sweet and rich; deceptively accessible today owing to its sweet peachy fruit. Displays more body and sweetness than the Bienvenues, not to mention more breadth and salinity, but this wine will need longer cellaring. Less showy today, but then this is Batard. Mounts slowly and lingers on the classically dry aftertaste.

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Burghound.com

(91-94) points

Juillet 2023 (Millésime 2021)

Generous if not dominant wood fights a bit with the similarly exotic aromas of lemon confit, tangerine rind, white peach and apricot scents along with a floral top note. The sleek, vibrant and tautly muscular broad-shouldered flavors are not quite as concentrated though they do possess a highly attractive texture as well as better depth and persistence.

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Vinous

(92-94) points

Octobre 2022 (Millésime 2021)

The 2021 Bâtard-Montrachet Grand Cru is more backward and surly than the Bienvenues at this stage, less "welcoming". The palate is well balanced with a tangy entry, orange rind and lemon peel, touches of grapefruit towards the finish, though the Bienvenues has more cohesion. Still commendable given the season.

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Wine Advocate

(93-95) points

Janvier 2023 (Millésime 2021)

More muscular and introverted than the expressive Bienvenues, Faiveley's 2021 Bâtard-Montrachet Grand Cru reveals aromas of pear, yellow apple, toasted nuts and white flowers, followed by a full-bodied, deep and layered palate that's tensile and structured.

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