Chablis Grand Cru Les Clos 2010

JEAN-MARC BROCARD

Chablis Grand Cru Les Clos
2010

  • Végan
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Yonne
Appellation
Chablis
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Chardonnay 100 %
Pourcentage d'alcool
13%
Couleur
Blanc
Site web du producteur

Information sur le domaine

Originaire de la Côte d’Or, Jean-Marc Brocard n’est pas le fils d’un vigneron, mais plutôt le fils d’un agriculteur natif du village de Chaudenay-le-Château. C’est grâce à son mariage qu’il a fait la découverte de l’univers du vin; en effet, il a épousé sa petite amie d’enfance, Claudine, la fille d’un vigneron originaire du village de St-Bris-le-Vineux, dans la vallée de l’Yonne. C’est à partir d’un hectare de vignes appartenant à son beau-père, Émile...

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Élaboration du produit

Les raisins ont été pressés dans un pressoir pneumatique. La fermentation alcoolique a été réalisée à température contrôlée, uniquement à l'aide de levures naturelles. Le vin a vieilli sur ses lies pendant 18 mois en foudres. Le vin a été soumis à une fermentation malolactique.

Notes de dégustation

Le nez raffiné exprime des notes minérales et épicées. Un vin élégant, salin et minéral. La bouche est riche et offre une bonne longueur. Un vin sérieux doté d’une magnifique structure.

Revues de presse

Tim Atkin MW

- 95 points -

Janvier 2016 (Millésime 2014)

Three parcels are used to make this expression of Chablis’ best Grand Cru, from the middle and higher parts of the vineyard. Dense, mealy and savoury, this has good intensity, focus and balance with classic chalk and oyster shell notes and chiselled acidity. 2017-25

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Tim Atkin MW

- 94 points -

Tim Atkin MW, Janvier 2015 (Millésime 2013)

Made from purchased grapes, so sold under the Jean-Marc Brocard label as a result, this is farmed conventionally as opposed to biodynamically. It’s a big, powerful, yet compact wine with flavours of grapefruit and oyster shell, a touch of honeyed weight and a spicy flourish. A mineral backbone sustains the finish.

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Burghound.com

- 93 points -

Allen Meadows, Octobre 2014 (Millésime 2012)

This is also quite restrained with a layered nose of mineral reduction, citrus, floral and ocean breeze. There is a lovely coolness to the mineral-driven, pure and notably rich middle weight flavors that possess a real sense of power along with a relatively refined mouth feel, all wrapped in an energetic and explosive finish. A Les Clos of finesse.

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Stephen Tanzer's International Wine Cellar

92+ Points

Juillet 2012

Pale yellow-straw color. Powerful, expressive aromas of yellow peach, crushed stone, ginger and flinty minerality. Dense, fat and rich, showing a slightly exotic cast to its ripe peachy fruit but good tension and solid supporting minerality. The very long, slowly mounting finish is smooth and rich.

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Burghound.com

94 Points

Allen Meadows, Septembre 2012

The overt wood this displayed from cask last year has been almost completely integrated and now the white flower, citrus and iodine suffused nose expresses itself clearly. There is excellent richness, size, weight and power to the large-scaled, well-detailed and energetic flavors that culminate in an explosive and almost painfully intense finish that delivers huge length. Impressive.

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Vinous

89 - 91 points

Juin 2022 (Millésime 2021)

The 2021 Chablis Les Clos Grand Cru, which comes directly from tank, has an intense wild peach and honeysuckle nose. Quite powerful for the vintage, perhaps the fruit just occludes the mineralité of this Les Clos? The palate is well balanced with a little heaviness on the entry, notes of guava and pineapple, but for me, it is missing some tension and energy towards the finish compared to the Bougros.

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Vinous

91+ Points

Stephen Tanzer, Juillet 2014 (Millésime 2012)

Pale bright yellow. Light, pure aromas and flavors of lemon, lime blossom, mint and crushed stone. Vibrant but youthfully tight, showing excellent mid-palate energy and a complicating suggestion of nutty oak (from the 10% fut?). Finishes with a saline element and very good glistening clarity.

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