Pinot Noir Ten 2020

SEA SMOKE

Pinot Noir Ten
2020

  • Biologique
  • Biodynamique
Pays
États-Unis
Désignation réglementée
American Viticultural Areas (AVA)
Région
Californie
Sous-région
Santa Barbara, Santa Rita Hills
Cépage(s)
Pinot Noir
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Site web du producteur

Information sur le domaine

Pendant des années, les négociants en vin convoitaient une bande de terre située à l’extrémité ouest de l’AVA Santa Rita, qui est reconnue pour offrir le microclimat, l’exposition et les sols idéaux pour produire du pinot noir de classe mondiale. En 1999, Bob Davis a réalisé un rêve qu’il caressait depuis longtemps en devenant propriétaire de cette bande de terre prisée, qui accueille désormais le vignoble Sea Smoke. Le pinot noir est cultivé exclusivement sur les versants...

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Revues de presse

James Suckling

- 97 points -

Avril 2023 (Millésime 2020)

Aromas of dark strawberries, ripe strawberries, crushed stone, iron and dried tile dust. Turns to light chocolate. Full-bodied and layered with lots of ripe strawberries, but it remains juicy and savory. Flavorful finish. Plenty of fruit but energetic and racy.

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Decanter

- 96 points -

Décembre 2023 (Millésime 2021)

Aromas of violet and burnt sandlewood lend a seductive, perfumed tone to this richly concentrated Pinot. Compared to the producer's fresh-fruited Southing, the Ten embraces Pinot's stateliness, muscularity and grip. A richly extracted yet fine, chiseled wine anchored by bristling streaks of acidity and a tonic mineral undertow. Hints of singed vanilla and char point to 16 months maturation in French oak (68% new) but it's a profoundly elegant, seamlessly balanced wine with a finish marked by fine, firm tannins. Ready now but will continue to improve for another decade and hold further still.

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