Haute Côtes de Nuits 'Les Trois Terroirs' 2015

THIBAULT LIGER-BELAIR

Haute Côtes de Nuits 'Les Trois Terroirs'
2015

  • Biodynamique
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Côte de Nuits
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Couleur
Rouge
Site web du producteur

Information sur le domaine

La viticulture et le commerce du vin font partie intégrante des activités familiales depuis le début du 18e siècle. Les établissements vinicoles C.Marey et Comte Liger-Belair, qui ont été fondés en 1720 à Nuits-Saint-Georges et dont les actions ont été introduites à la Bourse de Lyon en 1923, figuraient parmi les maisons de négoce les plus importantes de la Bourgogne. S’appuyant sur la qualité des récoltes et de ses vins, la famille s’est efforcée d’étendre le domaine et...

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Revues de presse

Decanter

- 91 points -

Juillet 2018 (Millésime 2014)

From 20- to 30-year-old vines lying on a steep, south-facing, 1.1ha site, this is a delicious example of Hautes Côtes de Nuits. Using 100% destemmed grapes, it’s an early-drinking Pinot with loads of bright framboise fruit, complemented by sweetness combined with round tannins and good energy.

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Vinous

(88-90) POINTS

Janvier 2017

(from white marl soil on a very steep slope; 100% destemmed): Ripe aromas of black cherry, raspberry and smoke, plus a whiff of meat. Creamier and larger-scaled in the mouth than the Corvée de Villy but with good juicy stony lift giving detail to the middle palate. Finishes with substantial broad, dusty tannins that current cut off the fruit. In a distinctly sunny style, but the Corvée de Villy may be longer.

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Burghound.com

(86-88)

Janvier 2013

Reduction. There is a bit more concentration here than in the prior two examples of Bourgogne with good richness yet also good verve to the stony and pure flavors that possess slightly better phenolic maturity. Lovely for the appellation.

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Vinous

(87-89) Points

Stephen Tanzer, Janvier 2016

(from limestone and white marl soil on a very steep, south-facing slope; the wines are 20 to 30 years of age and were harvested fully ten days earlier than the Corvée de Villy; 100% destemmed): Bright medium red. Smoky red fruits and stone on the nose. Distinctly sweeter than the Corvée de Villy, offering lovely inner-mouth high-toned energy. A rounder, riper style with good red fruit intensity. Finishes with dusty, serious tannins and nice length.

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