Situé juste au sud du village de Montalcino, le domaine Talenti produit quelques-uns des Brunellos offrant le meilleur rapport qualité-prix dans la région, et ce, depuis plus de trois décennies. Au cours des dix dernières années, son parcours s’est révélé particulièrement impressionnant, notamment grâce à Antonio Galloni du magazine Wine Advocate qui a félicité le domaine pour son vin offrant « un merveilleux équilibre, élaboré selon un style qui allie les éléments modernes et traditionnels ». Le magnifique domaine de Talenti s’étend sur 40 hectares, dont 20 hectares qui sont consacrés aux vignobles qui servent à la production du Brunello, du Rosso et des vins IGT. Les meilleurs sites viticoles sont naturellement consacrés au Sangiovese et sont situés entre 200 et 400 mètres d’altitude. Pour le millésime 2007, les raisins ont été vendangés à la mi-septembre et ont été fermentés dans des foudres en acier inoxydable. Le vin a ensuite été élevé en fûts de chêne slovène de 25 hl et dans des tonneaux de chêne français de 500 litres, et ce, pendant près de 30 mois. Le résultat témoigne encore une fois du magnifique travail effectué par l’un de nos fournisseurs les plus anciens.

Évaluations pour ce domaine

Tim Atkin MW

"One of the best names in Sant'Angelo in Colle, Talenti is something of a modern traditionalist."

Tim Atkin - Brunello di Montalcino Special Report

2013

Wine Advocate

Riccardo Talenti is a protagonist in a small group of young leaders who are beginning to leave their mark on this storied Tuscan appellation. I call them the "Brunello Boys (and Girls)," and they are poised to take on leadership positions in the future.

Monica Larner, Février 2019

Vinous

Riccardo Talenti sources fruit from five vineyards spread out between higher elevations of Sant'Angelo in Colle and lower elevations of Castelnuovo dell'Abate to create a southern yet wonderfully balanced expression of Brunello, one that is capable of pleasing a broad range of palates. What’s more, with the 2015 vintage, Talenti releases their first single-vineyard wine, the Brunello di Montalcino Piero, which emerges from a two-hectare parcel first planted by PierLuigi Talenti in the 1970s. The 2015 is one of the top wines of the vintage, and the 2016 is an excellent follow-up, once again ranking high in my tastings. The best part is that the house Brunello hasn’t suffered at all from separating this fruit from the blend. Then there’s the Pian di Conte Riserva, a vineyard selection from the oldest vines surrounding the cellar at 400 meters, vinified in stainless steel and matured in Slavonian and Allier oak barrels for thirty-six months. It’s one of a handful of Riservas that actually communicates a deeper and richer expression than the house Brunello, with the capacity for a long and balanced evolution in the cellar. The process of converting to all organic practices throughout the vineyards is the latest development here.

Novembre 2020