Champagne Grand cru Brut Rosé

VARNIER-FANNIERE

Champagne Grand cru Brut Rosé

Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Champagne
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Chardonnay 90 %
Pinot Noir 10 %
Couleur
Rosé
Sucre
Brut
À boire
Jusqu'en 2020
Site web du producteur

Information sur le domaine

The history of the Varnier-Fannière estate dates back to 1860, when the Fannière family began growing grapes and selling them to the Champagne negociant houses. It was only in 1950 that the family started producing Champagne under their own name. In 1989 Denis Varnier took over the vineyards and the house we know today was born. Varnier-Fannière's vineyard holdings are tiny, just 4 hectares of exclusively Grand Cru vineyards in Avize, Oger, Oiry and Cramant. Annual production is 3000 cases...

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Notes sur le produit

Le Rosé Grand Cru est une cuvée originale, qui allie la finesse du chardonnay (90 %) à la puissance et au fruité du pinot noir (10 %) du village d’Ambonnay, Grand Cru historique de la Champagne.

Notes de dégustation

Sa robe est parée d’un rose pâle, alliance d’ambre et de rubis. Le nez est dominé par les fruits rouges frais, la mûre et le cassis. Au palais, l’attaque est vive et fait preuve d’un équilibre parfait, rappelant la forte personnalité du pinot noir. Une longue fin de bouche fine et puissante à la fois. Un champagne idéal pour l'apéritif ou pour accompagner les desserts aux fruits rouges.

Revues de presse

Vinous

- 92 points -

Josh Raynolds, Décembre 2013

Light pink. Mineral-accented aromas and flavors of blood orange, anise and ginger. Excellent tension here. Dry, silky and penetrating, displaying very good lift and spiciness. Finishes lively and taut, with impressive clarity and length.

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Wine Spectator

- 92 points -

Alison Napjus, Décembre 2015

A vinous version, firm and well-knit, with graphite and spice accents to the creamy palate of strawberry pâte de fruit, glazed apricot tart, pastry cream and lemon curd flavors. Hints of toasted coconut and grated ginger show on the expressive finish. 

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