Clos de Vougeot Grand cru  2015

THIBAULT LIGER-BELAIR

Clos de Vougeot Grand cru
2015

  • Biologique
  • Biodynamique
Code produit
773351
Conditionnement
3 x 750ml
Type d'approvisionnement
Open
Statut
Disponible
Type de produit
Vin tranquille
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Côte de Nuits
Appellation
Clos de Vougeot
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Couleur
Rouge
Fermeture
Liège
Site web du producteur

Information sur le domaine

La viticulture et le commerce du vin font partie intégrante des activités familiales depuis le début du 18e siècle. Les établissements vinicoles C.Marey et Comte Liger-Belair, qui ont été fondés en 1720 à Nuits-Saint-Georges et dont les actions ont été introduites à la Bourse de Lyon en 1923, figuraient parmi les maisons de négoce les plus importantes de la Bourgogne. S’appuyant sur la qualité des récoltes et de ses vins, la famille s’est efforcée d’étendre le domaine et...

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Revues de presse

Vinous

(92-94) POINTS

Janvier 2017

(vinified with 40% whole clusters, the highest percentage yet for this wine; 50% new oak): Bright, dark red. Superb lift to the aromas of black cherry, violet and inky minerality, plus a whiff of goat cheese. Dense, sappy and energetic; more closed in the mouth than the nose suggests but boasts lovely subtle sweetness, precision and mineral spine, not to mention an element of power. Liger-Belair's holding is in the southwest corner of Clos Vougeot, "across from Echézeaux," and features long rows of vines that extend through limestone, brown clay and silt soil.

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Burghound.com

(92-95) POINTS

Janvier 2019

(from a .72 ha parcel on the Vosne side in the middle against the southern wall). Yet again reduction and wood overshadow the underlying fruit. This is even more  concentrated and muscular with outstanding size, weight and punch to the big-bodied flavors that are shaped by an exceptionally firm tannic spine that makes it unequivocally certain that, unlike the Les St. Georges, this absolutely must be cellared for at least 10 to 12 years first and I wouldn’t be surprised if it required fully 20 years before it reached its complete apogee.

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