Richebourg Grand cru  2015

THIBAULT LIGER-BELAIR

Richebourg Grand cru
2015

  • Biologique
  • Biodynamique
Code produit
750838
Conditionnement
3 x 750ml
Type d'approvisionnement
Open
Statut
Disponible
Type de produit
Vin tranquille
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Côte de Nuits
Appellation
Richebourg
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Fermeture
Liège
Site web du producteur

Information sur le domaine

La viticulture et le commerce du vin font partie intégrante des activités familiales depuis le début du 18e siècle. Les établissements vinicoles C.Marey et Comte Liger-Belair, qui ont été fondés en 1720 à Nuits-Saint-Georges et dont les actions ont été introduites à la Bourse de Lyon en 1923, figuraient parmi les maisons de négoce les plus importantes de la Bourgogne. S’appuyant sur la qualité des récoltes et de ses vins, la famille s’est efforcée d’étendre le domaine et...

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Revues de presse

Vinous

- 93 points -

Novembre 2018

The 2015 Richebourg Grand Cru has a deep color and a slightly forced nose that is perhaps accentuated by its juxtaposition against Etienne Grivot's Richebourg. Flavors of dark berry fruit, brown spices and a touch of soy are a little smudged, and the oak is not quite singing from the same hymn sheet at the moment. The palate is medium-bodied with grippy tannin, offering assertive structure and impressive weight and concentration - almost Bordeaux-like toward the finish. This definitely needs a lot of time in the cellar. Tasted blind at the annual Burgfest tasting.

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Vinous

(93-96) POINTS

Janvier 2017

(from a .55 ha parcel). Yet again reduction hides everything but the floral influence. By contrast there is stunningly good power and intensity to the very, make that very, very backward broad-shouldered flavors that brim with both buckets of dry extract and an almost pungent minerality on the precise, dusty and massively long finish. I appreciate that I sometimes probably sound like a broken record with my “absolutely must have patience” comments but this is a wine that would be largely pointless to buy without the express intention of cellaring it for at least 12 to 15 years and it should richly
reward 20 to 25. In a word, impressive.

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