Mazis-Chambertin Grand cru  2022

FAIVELEY

Mazis-Chambertin Grand cru
2022

  • HVe3
  • Durable
  • En conversion

695,49$*

* Prix de détail suggéré

4 caisses disponibles

Code produit
339369
Conditionnement
3 x 750ml
Type d'approvisionnement
Speculative
Statut
Disponible
Type de produit
Vin tranquille
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Sous-région
Côte de Nuits
Appellation
Mazis-Chambertin
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Site web du producteur

Information sur le domaine

Fondé en 1825, le domaine Faiveley constitue une véritable entreprise familiale depuis de nombreuses générations. Les vins exceptionnels produits par la famille Faiveley représentent le fruit d’un profond respect pour l’environnement et d’un grand souci du détail, et ce, dans tous les aspects du processus de vinification. Le domaine Faiveley est situé en France, au cœur de la Bourgogne viticole, entre Dijon et Beaune, à Nuits-Saint-Georges. Historiquement établie dans la...

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Revues de presse

James Suckling

- 99 points -

#93 Top 100 Wines of The World

Juillet 2024 (Millésime 2022)

The enormously deep and dark nose of wet earth and spicy complexity barely prepares you for the combination of gigantic concentration, precision and originality on the stunningly graceful palate, which is only medium-bodied. The finish just keeps echoing down the valleys of your mind thanks to the extraordinarily fine tannins. From three plots in this legendary site totaling 1.4 hectares. From organically grown grapes. Matured in 50% new oak and 50% once-used oak

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Decanter

- 95 points -

Mai 2023 (Millésime 2022)

Faiveley has 1.56 hectares spread over several parcels in Mazis – mostly in Mazis-Haut but a small parcel in Mazis-Bas. This Mazis is a substantial wine but without quite the structure and depth of the Latricières. The forward cherry fruit with an earthy component is charming; technical director Jérôme Flous describes the earthiness as 'iron-rich, almost bloody'; the wine echos memorably on the finish. This wine will drink well after three to five years of cellaring and should continue improving for at least another 20 years after that.

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Wine Spectator

- 95 points -

Août 2024 (Millésime 2022)

Laced with alluring notes of cherry, blackberry, pomegranate and spicy oak, this red is supple and dense. Lively acidity helps keep this balanced while corralling the flavors on the extended, iron-tinged finish. Shows superb harmony, texture and length.

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Burghound.com

(93-95) points

Janvier 2024 (Millésime 2022)

(from both Mazis Haut and Bas where the two parcels total a remarkable 1.20 ha). Toasty reduction knocks down the nose but there is fine freshness and richness to the suave and seductively textured bigger-bodied flavors that are generously proportioned while displaying both good tension and complexity on the impressively persistent and more powerful, if less refined, finish where a hint of wood appears. This isn’t quite as mineral-driven but save for a subtle touch of warmth, it’s beautifully balanced and should amply repay extended cellaring.

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