Dans le dernier numéro de Wine Advocate, David Schildknecht implore les consommateurs de boire davantage de vins du Beaujolais, qu’il qualifie de « véritable bénédiction pour les amateurs de vin désabusés ou à la recherche d’une bonne affaire »; il poursuit ainsi une tendance qui a permis à la région de jouir d’une plus grande visibilité au cours des derniers millésimes. Nous sommes très heureux de vous offrir à nouveau les vins du Domaine Marcel Lapierre, l’un des producteurs les plus passionnants de la région. Les vins de Marcel Lapierre et de son fils et successeur, Mathieu, font partie intégrante de la renaissance de la région. Bien avant que la production de vin biologique au moyen d’une intervention minimale soit à la mode, avant que la « vinification naturelle » crée un véritable engouement, Lapierre avait déjà adhéré à ces idéaux. Le domaine appartient à la famille depuis quatre générations et c’est désormais Mathieu Lapierre qui se retrouve aux commandes. En 1973, Marcel a hérité de vignobles situés autour du village de Morgon, le plus célèbre de tous les crus du Beaujolais, y compris de parcelles dans la célèbre appellation Côte du Py. À cette époque, il a décidé de revenir à des techniques agricoles plus traditionnelles, à une « culture douce ». En 1980, Marcel a fait la connaissance de Jules Chauvet, un vigneron et chimiste avec qui Marcel s’est découvert beaucoup d’affinités. Chauvet était un adepte de l'agriculture traditionnelle et de la vinification minimaliste; en effet, il n’ajoutait aucune levure de culture ni aucun soufre au cours du processus de vinification. Lors de l’élaboration du millésime 1981, Marcel a travaillé dans des vignobles entièrement biologiques (et cultivés de manière irréprochable) et il a adopté les méthodes de Chauvet. Le vin est élevé sur lies fines pendant 9 mois dans des fûts de chêne de 3 à 13 ans. Les vins qui en résultent sont sublimes et structurés et ils expriment toute la minéralité du terroir. Il s’agit de l’une des grandes aubaines dans le monde du vin. Malheureusement, Marcel est décédé en octobre 2010. C'était un homme formidable qui a accueilli des membres de notre équipe à de nombreuses reprises. C’était un visionnaire, et il va nous manquer. Aujourd'hui, Mathieu (qui travaillait aux côtés de son père depuis 2005) poursuit l'héritage de son père.

Évaluations pour ce domaine

Wine Advocate

[Lapierre] wines come highly recommended whether the idea of biodynamics turns you on or not - they are just great wines that are a joy to drink.

Neal Martin, Juillet 2016

Vinous

M & C Lapierre is one of the most storied estates in Beaujolais. Mathieu and Camille Lapierre are consistently producing wines at an extremely high level of quality, among the best in the region...Demand for the Lapierre wines keeps on a steady ascent, given that this is an iconic estate, in one of the best crus of a historically renowned region, and the quality of the wines is at an extremely high level.

Josh Raynolds, Août 2021

Vinous

Mathieu Lapierre, unofficially the coolest dude in Beaujolais, was sporting shades and a t-shirt that made him look as if he had just returned from an all-night rave somewhere around the M25 in 1989. He’s also one of the most erudite winemakers to speak to about all things Beaujolais and natural wines since his father, Marcel, was one of the movement's forefathers. Lapierre always expresses an open-mindedness that is lacking elsewhere. To that end, for many years, he has produced two cuvées of Morgon, with and without SO2. I always taste these blind, and on this occasion, I just sided with the non-sulfité iteration. His sister and co-owner, Camille, joined us briefly in the early spring sunshine. “The 2023 vintage was really hard,” he told me. “Camille was in the cellar, and I was in the vineyard. There was a lot of sunburn, and we suffered hail four times in Morgon, which bore the brunt. Consequently, yields were reduced from 65hL/ha to 40hL/ha. Some of the berries had a hard taste. I was worried about there being bad microorganisms, and I feared there might be Brettanomyces. Thankfully, there isn’t any.” Lapierre has a legion of admirers, some that have followed the Domaine since his father’s era. These are wonderful expressions of Morgon, transparent and characterful; you can choose how “natural” you want it. Readers should note that there are five bottlings planned for this year, and I specified which markets this first bottling is destined for in my tasting notes.

Neal Martin, Avril 2024

Wine Advocate

Domaine Lapierre needs little introduction, I'm sure, but to give a brief one: the Domaine was founded in 1959 by Camille Lapierre. Camille's son, Marcel, took over in 1973 and rapidly became the figurehead of the natural wine movement under the guidance of Jules Chauvet, working with minimal to no added SO2 and ambient yeasts under the gaze of his microscope for security. Since 2010, the namesake of the domaine has been passed down to Marcel's children, Camille and Mathieu.

Today, the domaine totals 17 hectares within the Morgon and Vin de France AOCs. Since the 1980s, the vineyards have been worked without the influence of chemical fertilizers, synthetic products and weed killers, with the domaine receiving its organic certification with Ecocert in 2004. On top of that, the siblings are working to reduce the amount of copper-sulfur sprayed in the vineyards. As expected, the wines undergo semi-carbonic macerations and ambient yeast fermentations, followed by aging in tanks and used barrels. Their approach to sulfites is not a dogmatic one, opting to use it only when the sanitary conditions waver and in minimal quantities before long-distance travel. In fact, overseas customers have the option to choose between a minimal-sulfur and a no-sulfur Morgon cuvée. Camille and Mathieu faired well in 2022, producing fresh, bright wines with the signature Lapierre spice consistent throughout.

Kenna Wells, Mai 2024